Case study: Mornington Garden

The garden as built represents an intimate relationship between the client, their dreams, the site and rich design histories of classical proportion, microclimate creation and the pursuit of beauty.

The existing house and large pine hedgerow provided instant wind protection and microclimate control from the prevailing SE winds straight off the Bass Strait. They also create a barrier from the salt laden winds. 
The garden is structured around nine garden rooms that are linked together by a one hundred-metre water feature and vegetation clad monolithic pergola structure. Each garden room is based on the memory of a significant person in the owner’s lives.

Another classical design partii or idea was the use of simultaneous short and long views from one point of view. This proved a successful way to further divide the garden into larger regional views and create intimate short view lines into each garden room.